Reklama
 
Blog | Petr Havlík

O blogování a o mně

Publikování názorů, myšlenek, komentářů a vůbec čehokoli je v dnešním "e-světě" neuvěřitelně jednoduché, a to zejména díky internetu a weblogům; neznamená to však, že všechno, co spatří světlo světa, je hodné přečtení. Pomineme-li, že by toho nikdo nebyl schopen (na světě je totiž 13 miliónů blogů a jejich počet se každým dnem zvětšuje), bylo by nám to vůbec k něčemu? Nechť si každý na tuto otázku odpoví každý sám. Pravděpodobně však dojdete k závěru, že více pošetilá činnost neexistuje. Pokud hledáte na českém internetu zajímavé a čtivé informace týkajicí se kultury, ekonomiky médií či mnohých dalších oblastí, časopis Respekt a jeho právě spuštěný systém blogů výběr toho, co číst, dosti usnadní. Příliš osobně zaměřené články by se zde objevovat neměly, já ovšem u svého prvního příspěvku učiním malou výjimku, která mi -- doufám -- bude prominuta. Rád bych představil jak sebe, tak i témata, o kterých zde budu psát.

Jak je z titulku této stránky patrné, jmenuji se Petr Havlík. V květnu tohoto roku jsem zdárně ukončil středoškolská studia na Masarykové gymnáziu v Příboře, ovšem za necelých 28 dní začínají studia nová, vysokoškolská. Jelikož mi ekonomie jakožto společenská věda o lidech, jejich konání a následcích těchto konání přijde nesmírně zajímavá, rozhodl jsem se studovat právě ji, a to na Institutu ekonomických studií, jenž je pod Fakultou sociálních věd UK.

Ekonomie a studium tedy bude častým námětem mých přispěvků. Hned ten následující "odstartuje" blog-seriál, který je založen na knize, o které když řeknu, že mi změnila život, tak nebudu přehánět. Jedná se o Ekonomii v jedné lekci od Henryho Hazlitta, který v ní velice jednoduchým a srozumitelným jazykem zasvěcuje čtenáře do tajů ekonomie jako takové. Užitím prostého selského rozumu staví do správného světla několik tzv. ekonomických mýtů, které ovlivňovaly hospodářskou politiku nejen v jeho době (1894-1993), ale které jsou bohužel znovu a znovu oživovány i nyní. Doufám, že se mi vás podaří přesvědčit o nadčasové platnosti této knihy — k jednotlivým tématům (počínaje regulací nájemného a inflací konče) doplním, pokud to bude možné, aktuální data z České republiky, a uvidíte, že určité principy se zkrátka a dobře nemění.

Jako velký nadšenec informačních technologií se občas zmíním o novinkách a zajímavostech, které třeba jednoho dne pohnou světem, podobně jako se to stalo v případě blogů. Určitě se zde najde mnoho čtenářů, kteří pozorně sledují nejen
politické a společenské dění. Ty snad potěším, když čas od času napíši,
co si myslím o aktuálních událostech. S životem ve společnosti jsou neodělitelně
spjata média, kterým bych také rád věnoval určitý prostor, především pak
těm "novým," weblogům a podcastingu. A pro ty z vás, kteří mají v oblibě běh a sport obecně, tu a tam uveřejním reportáž či rozhovor.

Reklama

Tím bych toto kratší sebe-představení ukončil. O čem budu psát, to již víte. Jak budu psát, to teprve uvidíte, ovšem doufám, že alespoň část pravidelného čtenářstva Respektu zaujmu. První díl seriálu o nejslavnější knize Henryho Hazlitta se objeví v brzké době.