Reklama
 
Blog | Petr Havlík

Googlujete?

Já taky. Jen abychom to nepřehnali... Nemyslím tím používání vyhledavače Google, ale ono sloveso 'googlovat' či 'googlit,' chcete-li. Začíná se používat čím dále tíme častěji, tu a tam to ovšem někdo "přežene." Jak?

No přece tak, že si někde dovolí 'googlovat,' aniž by použil Google. Jako například režiséér Fry (jehož jméno je světu neznámé stejně tak jako to moje…), který se zpovídal NY Times. Nechal se slyšet, že si jednoho herce 'vygooglil' již v roce 1996. Google ovšem vznikl až o dva roky později. Jojo, lidská kreativita, zvláště ta jazyková (zdravím šéfa socdem), dokáže napáchat škody…

Google se k výše zmíněnému užití 'jejich' názvu ohradil v nedávném blog-příspěvku, ve kterém čtenářům doporučuje, aby se 'googlovalo' jen a pouze na Googlu.

Užití: Sloveso 'googlovat' použité při hledání informací prostřednictvím ostatních vyhledávačů.

Reklama

Příklad: "Vygoogloval jsem to na Yahoo; je to docela zajímavý."

Vyjádření našich právníků: Špatné. Velmi špatné. Googlovat můžete jen na Googlu. Pokud nutně musíte užít jméno našich konkurentů, říkejte prosím 'vyhledávat' na Yahoo (či jakémkoli jiném vyhledávači).

Co dodat? Ačkoli jinak Google chválím, co to jde, zde je na místě kritika. Problematika intelektuálního vlastnictví je vpravě problematická. Avšak myslím si, že postačí troška selského rozumu, abychom došli k závěru, že něco jako 'vlastnictví' slovesa je nesmysl nonplusultra.

Je to jako kdybych začal prohlašovat, že všichni Petři (vyjma mě, pochopitelně…) jsou zločinci, kteří já-nevím-co, protože si přivlastnili mé jméno. Na místě by asi bylo zažalování jejich rodičů, kteří obvykle mají výběr jmen na starosti. Chytáte se za hlavu? Pokud ne, měli byste; smutné ovšem je, že někomu to divné nepřijde.

Any comments?